![]() ![]() ![]() |
Jatkuvasti toimivassa yrityksessä
myös tuotekehitys on jatkuvaa: jokainen valmistunut tuote
antaa pohjan seuraavan tuotesukupolven kehittämiselle, kuva
vasemmalla.
Toiminnan jatkuvuudesta huolimatta
tuotteen kehittäminen usein organisoidaan lineaarin
kehittämisprojektin (kuva oikealla) muotoon, jolloin
työtä on helpompi ohjata.
Joka tapauksessa tuotekehityksen lähtökohtina ovat aikaisempien tuotteiden ohella yrityksen toiminta-ajatus ja liikeidea, sen strategia ja tuotepolitiikka, vaikkei näitä pienissä tai uusissa yrityksissä aina löydy paperille pantuna. Muita lähtökohtia ovat ajankohtainen markkinatilanne asiakkaiden suuntaan sekä kilpailutilanne muihin alalla toimiviin yrityksiin.
Tuotesuunnittelun kustannukset (nouseva viiva kuvassa oikealla) etenkin projektin alkuvaiheessa ovat pienet verrattuna tuotteen myöhempiin valmistuskustannuksiin, joten
tuotekehitysprojektin alkupuolelle on ajoitettava niin suuri osa tarvittavista selvityksistä kuin mahdollista. Samoin suuretkin muutokset tuotesuunnitelmaan ovat ideointi- ja
konseptivaiheessa helppoja ja halpoja tehdä, mutta mitä pitemmälle tuotannon valmistelu tehtaassa etenee, sitä pienemmiksi käyvät mahdollisuudet muutoksiin (laskeva viiva kuvassa).
Tuotekehityksessä ei sovi aikailla. "Nopeat syövät hitaat." Se yritys, joka saa uuden
tuotteen myyntiin ennen kilpailijoitaan, hyötyy
pitemmästä myyntiajasta ennen tuotteen kaupallista vanhentumista, ja lisäksi saadaan hyötyä myös markkinoille tulevan uuden tuotteen aluksi korkeammasta hinnasta (kuvassa ensimmäisenä nouseva käyrä ja sen myöhästyneet kilpailijat).
Tuotekehityshanke sisältää tyypillisesti seuraavia selvityksiä:
Vaihe | Vaiheen lopputulos |
---|---|
Tutkimus ja strateginen design
| Markkinatutkimukset
Kilpailija-analyysit Mahdollisesti muualta hankittavissa olevat ideat ja patentit Tuotedraiverit |
Tuotekonseptin
kehittäminen | Tuotekonsepti
Spesifikaatiot markkina-alueittain Tuotekalkyyli Valmistuskonsepti (missä valmistetaan, mitä alihankkijoilta) |
Tuotteen ja sen tuotantoprosessin kehittäminen |
Muotoilu Prototyypit Spesifikaatiot osatasolla Valmistuksen esisuunnitelma Tarvittaessa tuotekehitystyön tulokset suojataan patentin tai mallisuojan avulla |
Tuotteen ja prosessin valmistelu toteutettavaksi |
Sarjatyökaluilla tehty tuote täyttää
laatuvaatimukset Henkilöstö on koulutettu Valmistusprosessi on valmis tahdin nostamiseen (testattu) Myyntiorganisaatio on valmis Jälkimarkkinointiorganisaatio on valmis |
Sarjavalmistus | (sarjatuotannolla on omat tavoitteet, joita ei esitetä tässä) |
Projektin kunkin vaiheen jälkeen ylempi johtoporras hyväksyy vaiheen tulokset ja antaa tavoitteet seuraavalle vaiheelle.
Projektin yllä kuvattu normaali kulku ei tarkoita sitä, että jokainen kehittämishanke noudattaisi sitä alusta loppuun. Syitä ovat mm. seuraavat:
Jos kaikki tuotekehityshankkeen vaiheet tehdään tiukasti peräkkäin ja yrityksen johto vielä käsittelee joka vaiheen tulokset, prosessi venyy kovin pitkäksi, kuten nähdään kuvasta alla, jossa silti on vain prosessin kolme osavaihetta näytteenä. Paksummalla viivalla piirretyt nuolet tarkoittavat johdon ohjaustoimenpiteitä.
Jos tuote pitää saada kiireesti markkinoille, prosessia voi nopeuttaa limittämällä vaiheet alla olevan kuvan periaatteella (concurrent engineering), kuten on tehty ylempänä esitetyssä taulukossakin, jossa esimerkiksi tuotekalkyyli ja muotoilu tehdään ensin alustavina.
Tuotekehityksen työnkulku tietenkin vaihtelee, riippuen tuotteen uutuudesta, tuotannon määrästä ja monista paikallisista seikoista. Tämä koskee etenkin tuotannon suunnittelua, joka onkin siksi jätetty pois seuraavasta tuotekehityksen tyypillisen prosessin selostuksesta.
Vaihtelusta huolimatta on tuotekehityksessä toki nähtävissä varsin vakiintunut peruslogiikka. Hankkeen alkuvaiheita leimaa vaatimusten analyysi, keskivaiheita suunnittelun synteesi ja loppuun kuuluu ehdotusten arviointi. Kutakin käsitellään jäljempänä omalla sivullaan.
Tietenkin vain harva tuote on niin yksinkertainen, että sen suunnitteluun riittäisi vain kolme työvaihetta. Useimmiten tuote täsmentyy asteittain, se tavallaan suunnitellaan moneen kertaan, näin syntyneitä tuotteen luonnoksia arvioidaan, mahdollisesti palataan välillä hankkimaan lisätietoja ja näiden pohjalta suunnitelma laaditaan uudelleen. Analyysin, synteesin ja arvioinnin kierrosta siis joudutaan monesti toistamaan useita kertoja. Koko hanke täten usein enemmän muistuttaa spiraalia (kuva vasemmalla) kuin suoraa etenemistä.
![]() ![]() ![]() |
3.8.2007.
Kommentit kirjoittajalle:
Alkuperäinen sijainti: http://www2.uiah.fi/projects/metodi