Palojärven kansakoulu

Annex to Palojärvi primary school

Vihdin kunta tilasi 1965 Pentti ja Tapio Roution arkkitehtitoimistolta Palojärven kansakoulun laajennuksen.

Tontilla oli ennestään kaksi luokkaa ja asuntoja sisältävä koulurakennus, jonka arkkitehti Eljas Paalanen oli suunnitellut, kaiketi 1930-luvulla.

Laajennukseen tuli toiset kaksi luokkaa, oppilasruokala ja opettajien asuntoja.

Kunta harkitsi vanhan rakennuksen purkamista. Päädyttiin kuitenkin siihen, että vanha "kunnostettiin" ja uusi tehtiin siitä hieman erilleen, jolloin vanhan rakennuksen kaunis muoto säilyi. Talojen väliin tehtiin katos, jonka alta myös tehtiin vanhaan taloon uusi sisäänkäynti.

The extension was designed to a beautiful building from ca. 1930, designed by Eljas Paalanen and consisting of two class-rooms and two apartments for teachers. In order to avoid intruding upon the older architecture, the new building was placed a little aside.

Jälkiviisaana voisi sanoa, että vanhaa taloa olisi pitänyt enemmänkin kunnioittaa ja välttää muuttamasta sen ulkopuolisia detaljeja (väriä, ulkolistoituksia, ja alkuperäinen tuulikaappi purettiin). Mutta tuolloin oli tällainen tapa.

As an afterthought one might now wish that the changes that were made to the old building had been even more discreet. (The entrance was moved, some of the wooden listels were removed, and the colour outside was changed from red to brown.)

But the manners were like that, then.


Pentti Routio / Taito-oppi / Arteology
2.1.1999. Alkuperäinen sijainti: http://www.uiah.fi/projects/metodi
Kommentit kirjoittajalle: email routio@megabaud.fi